Gewrichtsklachten

Een gewrichtsaandoening is vaak een degeneratieve aandoening. Dit wil zeggen dat de aandoening allerlei veranderingen in cellen en weefsels veroorzaakt, waardoor deze hun normale functie verliezen. Meestal ligt er een structurele oorzaak of aanleg (erfelijkheid) aan ten grondslag. In de verschillende stadia van gewrichtsklachten zijn diverse factoren van invloed: het immuunsysteem, urinezuur, bepaalde bouwstenen en voeding.

De aanmaak van nieuwe cellen in de harde delen van het lichaam verloopt traag. Dit komt doordat bindweefsel, kraakbeen, pezen, gewrichtkapsels en banden nauwelijks of geen bloed- en lymfevaten bevatten, waardoor het transport van belangrijke bouwstenen langzaam verloopt.

Bouwstenen voor de gewrichten :

Glucosamine is zo'n bouwsteen voor de gewrichten. Het is van belang voor de vorming van synoviaalvloeistof, de vloeistof die wordt aangetroffen in het oog en de gewrichten. Vanuit deze synoviaalvloeistof worden de hardere delen zoals kraakbeen en bindweefsel gevormd. Inname van extra glucosamine kan bijdragen aan een sneller herstel van kraakbeen. Chondroitine-sulfaat is eveneens een belangrijk bestanddeel van kraakbeen, gewrichtsbanden en botten (wordt gecombineerd met glucosamine toegepast, vooral bij ernstige vormen van artrose). Langlopende klinische onderzoeken waarbij osteo-artritis werd behandeld met chondroitine-sulfaat, lieten een langzamer verlopend ziekteproces, verbeterde mobiliteit en pijnvermindering zien. Chondroitine-sulfaat blijkt tevens de enzymen te blokkeren die verantwoordelijk worden geacht voor de afbraak van kraakbeen. Het werkt dus tweeledig: het gaat de afbraak van kraakbeen tegen en dient tevens als bouwsteen van kraakbeen.

Schade aan gewrichten kan een aantal oorzaken hebben:

 • Overbelasting: bij overbelasting, door bijvoorbeeld overgewicht of zware lichamelijke arbeid, slijten de gewrichten sneller dan herstel mogelijk is.
 • Ongevallen: schade door een ongeval of (sport) blessure spreekt voor zich. Feitelijke schade ontstaat pas door de inwerking van vrije-radicalen. Dit zijn kleine, zeer reactieve deeltjes die, indien zij in overmaat aanwezig zijn, schade aan weefsels veroorzaken.
 • Urinezuur: een overmaat aan urinezuur kan in gewrichten neerslaan (uitkristalliseren) en ontstekingen en pijn veroorzaken (jicht). Urinezuur is een bijproduct van de verbranding van bepaalde eiwitten. Door dieetmaatregelen, warmte, veel drinken en beweging neemt het gehalte aan urinezuur af.
 • Immuunsysteem: ontstekingen in het immuunsysteem kunnen schade aan gewrichten veroorzaken. Door het immuunsysteem te versterken, kunnen de klachten verminderen.

Bescherming door anti-oxidanten:

Het immuunsysteem is met name afhankelijk van anti-oxidanten. Anti-oxidanten ondersteunen niet alleen het immuunsysteem bij de strijd tegen ontstekingen, maar kunnen eveneens een allergie doen afnemen en bijdragen aan de ontgifting van zware metalen en toxinen. De belangrijkste functie van anti-oxidanten is het vermogen om het ontstaan van vrije-radicalen tegen te gaan en deze onschadelijk te maken. Proline is het voornaamste aminozuur dat in bindweefsel wordt aangetroffen.

De zwavelhoudende aminozuren cysteine en methionine zijn eveneens bouwstenen en bieden bescherming tegen afbraak. Een combinatie van deze zwavelhoudende anti-oxidanten, eventueel aangevuld met MSM, biedt de beste bescherming. OPC komt onder meer voor in de pijnboombast en rode wijn en is als voedingssupplement verkrijgbaar. OPC beschermt de bloedvaten, ondersteunt het immuunsysteem en gaat allergische reacties en ontstekingen tegen. Deze veelzijdige werking kan bij gewrichtsklachten van nut zijn.

Omega-3 vetzuren (visolie):

De vetzuren EPA en DHA uit visolie hebben sterke ontstekingremmende eigenschappen. Inname van minimaal 700mg (equivalent van 4 visolie capsules van 500mg), als onderhoudsdosering kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de ontstekingsprocessen. Bij ernstige klachten zijn hogere doseringen aan te bevelen. Dit is afhankelijk van de eventueel andere genomen maatregelen (supplementen). Een dieet arm aan verzadigde vetten (vlees, zuivel) en rijk aan (meervoudige) onverzadigde vetten (plantaardige olien) is aan te bevelen.

Celadrine: Celadrine is een mengsel van vetzuren, gewonnen uit runderen. Deze vetzuren blijken in het lichaam een sterk effect te hebben op ontstekingsreacties. In klinisch onderzoek is Celadrine effectief gebleken in het verminderen van klachten zoals pijn en stijfheid. Celadrine kan, net als chondriotine, gecombineerd worden met glucosamine.

Vitamine D: Heeft invloed op het immuunsysteem en helpt ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen.( Op oudere leeftijd komen er vaak veel te korten voor, vanwege te weinig zonlicht wordt er dan nagenoeg geen D aangemaakt.

Boswellia: Een oud Ayurvedisch middel heeft grote activiteit met betrekking tot het verminderen van de pijn die gepaard gaat met het ontstekingsproces: Boswellia. Boswellia wordt gewonnen uit de hars (Salai guggal) van de Boswellia serrata boom. Veel wetenschappelijk onderzoek bevestigt de pijnstillende en ontstekingremmende eigenschappen van boswellia.

Bij diverse ontstekingsaandoeningen:

Staat de aanpak van het immuunsysteem en onstekingsreacties centraal. Meer essentiele vetzuren, zowel visolie als GLA, vitamine D in hoge dosering (tot een maximum van 2000IU / 50 microgram totaal) , verbeteren van de darmflora (een gezonde darmflora is noodzakelijk om te helpen voorkomen dat het immuunsysteem overmatige ontstekingsreacties laat optreden) Probiotica en extra antioxidanten vormen hier de basis van de behandeling. Waar nodig kan ( zeker in het begin) gekozen worden voor aanvulling met extra ontstekingremmende stoffen.

Aromatherapie van Alqvimia-Gewrichten: een weldaad voor uw gewrichten. Een ontspannende massage kan heerlijk zijn voor pijnlijke gewrichten. Nog effectiever wordt deze massage als u gebruik maakt van een massageolie met essentiele olien, zoals toegepast in aromatherapie. Essentiele olien zijn afkomstig van (geneeskrachtige) kruiden en planten. Deze zijn zo in staat om via ons orgaan de huid in de bloedbaan en in ons het lichaam terecht te komen, om daar hun heilzame werk te doen. Alqvimia Chamomile, rosemary, juniper~gewrichten

Voedingsmaatregelen door een gezond dieet is altijd gewenst en bij reuma noodzakelijk.

Dieetmaatregelen kunnen bijdragen aan verbetering van het immuunsysteem, maar ook aan vermindering van het urinezuur en het beperken van schade door vrije radicalen. De volgende maatregelen zijn aan te bevelen in het geval van gewrichtsklachten:

 • Vervang verzadigd vet door (meervoudig) onverzadigd vet.
 • Beperk het eiwitgebruik.
 • Vermijd suiker en alcohol.

Berkenolie&Arnika

Berkenolie helpt tegen reumatische pijnen. Indianen gebruikten soortgelijke olie, dat kan verzachten als het ingemasseerd word op de pijnlijke plekken.
Het stimuleert en zuivert het systeem en vermindert stress en vermoeidheid door hard werken. Berkenbladeren zorgen voor een goede vochtbalans, het bevordert de doorspoeling van de urinewegen en voorkomt jicht, nierstenen, niergruis en blaasontsteking. Het werkt bloedzuiverend / ontsmettend. Arnika verbetert de doorbloeding.

Samenvattend:

Bij gewrichtsklachten kunnen de volgende maatregelen genomen worden:

 • Vermijden van een overmaat aan eiwit (vlees, zuivel, soja).
 • Beperking van de inname van verzadigde vetten (vlees, zuivel).
 • Meer gebruik maken van meervoudige onverzadigde vetten (koudgeperste olie).
 • Het vermijden van allergenen, suiker en alcohol.
 • Meer bewegen (transort afval- en voedingsstoffen en urinezuur).
 • Warm houden van de betrokken gewrichten (minder uitkristalliseren urinezuur).
 • Aanvulling van de voeding met glucosaminen (bouwstenen ter herstel).
 • Aanvulling van de voeding met omega-3 concentraten (remmen ontstekingen).
 • Suppletie met Boswellia (ontstekingremmend, pijnstillend).

Voor meer informatie over de gewrichtsklachten en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze praktijk of huisarts.

Deze info komt van Solgar - Gewrichtsklacten.

Klik hier om terug te gaan naar de homepagina - Botten en Gewrichten

Klik hier om verder te gaan naar de themapagina.
Klik hier om verder te gaan naar de themapagina.